Betere kansen voor Ethiopische koffieboerinnen
Betere kansen voor Ethiopische koffieboerinnen

Wat was het goed afgelopen week onze reis in Ethiopië! Met mijn hoofd nog vol indrukken kijk ik terug op een bijzondere week. Wat me het meest is bij gebleven is hoe hard de vrouwen moeten werken in Ethiopië. Waar ik in Nederland volop kansen krijg om mijzelf te ontwikkelen en het leven door allerlei technieken zoveel makkelijker is geworden, geldt dat voor veel vrouwen in Ethiopië nog zeker niet. Urenlang hout sprokkelen om het eten te kunnen koken. Deze houtstapels op haar rug de heuvels op 
sjouwen en dan nog lang in een kookhut vol met rook staan waar zij en ook haar kinderen longziektes van krijgen. Dit zien en denkend aan hoe makkelijk ik thuis zelf de gaspit aan kan steken om te koken, voelt niet eerlijk. 

Gelukkig heb ik met eigen ogen kunnen zien dat er echt een alternatief is. De cookstoof die nu al voor een deel van de huishoudens van de Fairtrade koffieboeren beschikbaar is, en straks hopelijk nog voor veel meer andere, gaat levens van deze vrouwen echt veranderen. In plaats van koken op houtvuur onder drie stenen, 
kan er nu gekookt worden met houtbesparende kooktoestellen (wel 70% minder hout nodig)en die bijna geen rook geven. Dit scheelt heel veel gekapte bomen, sprokkeltijd, gesjouw en oog- en longziektes voor deze vrouwen en kinderen. 

Zou het niet fantastisch zijn als elk huishouden in Ethiopië wat nog op houtvuur met 3 stenen kookt, zo’n cookstoof  aan kan schaffen? Het kan heel simpel: door je “gewone” bakkie koffie te vervangen door een bakkie klimaatneutrale Fairtrade gecertificeerde koffie. Proost. Op de gezondheid van de Ethiopische koffie boerin! 

Pauline Visser, Stichting Max Havelaar

Geïnspireerd naar huis
Geïnspireerd naar huis

Deze reis heeft op mij ook heel veel indruk gemaakt. In Nederland zijn we al meer dan een jaar bezig met dit klimaatneutrale koffie project en de lancering van het eerste pak van Peeze, tijdens het 25-jarig jubileum van Stichting Max Havelaar, was voor mij al een enorm hoogtepunt. De koffieboeren ontmoeten en zien dat hun oogst gevaar loopt door klimaatverandering en ontbossing geeft echter een veel diepere betekenis aan alles. Ethiopiërs zijn trotse mensen die met veel toewijding hun koffie verbouwen. Maar een tekort aan geld en kennis zorgt ervoor dat ze niet de noodzakelijk investeringen kunnen doen waarmee ze zichzelf kunnen ontwikkelen. 
Het cookstove (kooktoestel) project heeft als doel dat de vrouwen minder hout hoeven te halen en gebruiken om te koken. Dit levert extra tijd op voor andere activiteiten en zorgt ook nog eens voor 80% minder schadelijke rook in huis. Een simpele oplossing van een paar euro. Zelf dragen ze 50% bij, zodat ze ook de waarde ervan ervaren. 

Na 4 dagen ben ik moe, maar voldaan. Het was een druk en intensief reisschema, maar we hebben er alles uit gehaald. Er is een hechte groep ontstaan die allen, net als ik, het belang van Fairtrade en dit project nog meer inzien. Ik hoop dat dit zal resulteren in een groep ambassadeurs voor Fairtrade en de koffieboeren in Ethiopie, waarmee we gezamenlijk ons gaan inzetten voor extra volume in Nederland, Duitsland en Zwitserland. Ik wil Peeze bedanken dat ze als eerste met ons dit avontuur van klimaatneutrale koffie zijn aangegaan. Gezamenlijk gaan we het verhaal in Nederland verder uitrollen en onder de aandacht brengen bij alle bedrijven en horeca. Albert en ik hebben daar deze week al intensief over gesproken. Ramon en Bart Jan waren ook goede brainstorm partners daarbij. Mannen, bedankt! Ook voor alle gezelligheid en lol.

Mirjam Groten, Stichting Max Havelaar

Terug naar huis
Terug naar huis

Het is vandaag vrijdag,en wat ik vooraf niet verwacht had....ik wil nog niet. 
Het land, de mensen en vooral hoe trots de mensen zijn op de weinige spullen die ze hebben en dit met je willen delen heeft met diep ontroerd. 
Ik voel me oprecht een bevoorrecht mens dat ik deze ervaring heb mogen meemaken en dank daar Mirjam, Pauline voor dat ik dit namens Peeze heb mogen meemaken. 
Ik heb deze reis met twee bijzondere klanten gedeeld, die tijdens de reis vrienden van me geworden zijn Ramon en Bart-Jan en ook de rest van de groep zie ik als vrienden waarmee ik deze bijzondere ervaring heb mogen delen. 
Ik heb met Mirjam gesproken over plannen die we hebben en kijken wat we er mee kunnen doen. 
Maar waar we in Nederland het meest mee kunnen doen voor deze mensen is voor Peeze en mij zoveel mogelijk klimaatneutrale koffie verkopen en voor onze huidige en toekomstige klanten zoveel mogelijk koffie kopen. 
Op naar Nederland en aan de slag! 

Groet,

Uit Addis 
Albert Kemperman 

Fantastische indrukwekkende reis
Fantastische indrukwekkende reis

Allereerst wil ik graag Peeze en Max Havelaar bedanken voor deze fantastische reis. Graag wil ze ik ze nog meer bedanken voor het starten van het project en de enorme bijdrage die ze leveren aan de verbetering van de leefomstandigheden van de koffieboeren. Het idee om als koffiebrander CO2- neutraal te produceren om zo een bijdrage te leveren aan de verbetering van de leefomstandigheden door onder andere nieuwe kooktoestellen gedeeltelijk ter beschikking te stellen en de toekomst voor koffie veilig te stellen door hiermee houtkap en CO2 uitstoot te verminderen. Echt briljant! 
Met eigen ogen heb ik moeten zien hoe een weduwe in de rook stond te koken in een donkere ruimte wat bedoeld is als keuken. Iets wat wij als ondraagelijk zien en niet als mogelijk achten. Hier wel. Wij hebben gekeken hoe de nieuwe kooktoestellen werken en ervaren wat een verbetering deze zijn. Deze kooktoestellen kosten 350 birr. De koffieboer betaalt 150 Birr (6 euro) en Max Havelaar vult de rest aan dus in totaal 200 Birr. Een super goed gevoel dus om als klant van Peeze doormiddel van een bijdrage per kilo koffie bij te kunnen dragen aan verbetering van leefomstandigheden en toekomst van de koffieboeren en de toekomst van koffie!

Bart-Jan Hallers

Terug van een emotionele reis
Terug van een emotionele reis

We zijn nu terug in Addis, na een reis die mij voor altijd veranderd heeft.
Op woensdag 3 december zijn we vertrokken naar Hari, Lalo Asabi en Homma. We hebben gezien waar het project om draait de cookstoves 'kooktoestellen', waar ze gemaakt worden en wat dit voor de mensen betekent. We hebben in Lalo Asabi gezien waar het eigenlijk omdraait; de mensen hebben niets, maar zijn zo vriendelijk en gastvrij en zijn zo blij als je bij ze bent. Ze hebben werkelijk zo weinig en ze delen alles wat een pure gastvrijheid direct uit het hart. Ik heb met eigen ogen gezien wat armoede is, een weduwe met twee kinderen waar de dieren in huis wonen en zij ons met open armen ontving. Dit heeft mij zo aangegrepen dat ik mijn emoties niet meer onder controle had en mijn tranen de vrije loop moest laten gaan. Wat een rijkdom hebben die mensen in hun hart. We hebben na ontvangst door de dorpoudsten een traditioneel bereidde maaltijd gehad. Wat een belevenis.
We hebben de koffieplantages gezien en de gevolgen van een gebrek aan schaduwbomen op de kwaliteit van de koffiebonen. We moeten hier echt met z'n allen iets aan doen. 

Ik ben Mirjam, Pauline onze gids Abbiy en de directeur Tadez zo dankbaar voor de mogelijkheid om met deze reis mee te mogen. Het heeft echt diepe indruk op me gemaakt en echt veranderd. Om nu te beleven waarom wij bij Peeze zo met duurzaamheid, mvo en fairtrade bezig zijn vervuld me met trots. 
Ik ga nu nog 1 dag zoveel mogelijk indrukken opdoen en dan weer naar Nederland. 

Albert Kemperman

Tadesse Meskela
Tadesse Meskela

The trip with the Carbon Neutral Coffee group from Holland, Germany and Swiss is very interesting . Albert is really a man of good heart. He has an interest to support us to have a soccer team with Oromia up to the status of sending us a trainer from Holland. His new ideas of roasting coffee at origin to help the poor coffee farmers to get more income from the value chain is a new idea which can help the farmers to get more to improve their lives. Albert is a very kind positive thinker and an inventor of new ideas and vision to support the farmers of Oromia Coffee Farmers Cooperative Union. I am sure Ethiopia will be his future desitination for him, his family and the people who know him. He is really a great man . I wish him long life and health

Tadesse Meskela

About Tadesse Meskela
Tadesse Meskela is the General Manager of the Oromia Coffee Farmers Cooperative Union of Ethiopia and was featured in the documentary Black Gold. He is a proponent of Fairtrade and speaks publicly in support of it around the world.

 

Een bericht van de reisbegeleider
Een bericht van de reisbegeleider

Ik ben van Ethiopische origine en ik heb ruim 20 jaar in Nederland gewoond. Het is een puur genot om de Nederlanders door mijn geboorteland mee te nemen. Ik was even bang of het eten en drinken in Ethiopië wel zou bevallen, maar ik merk dat de groep met Ethiopische koffie en bier zeer tevreden is. Bovendien is het mooi weer in december: 22- 23 graden! 
 
Ik ben erg blij om de delegatie door mijn geboorteland te leiden. Ik hoop dat ze hier straks warme herinneringen aan overhouden. 
Morgen wordt een lange dag, we gaan vroeg slapen. We moeten om 6:30 rijden naar Ghimbi en we hebben een afspraak met de lokale bestuurders om 8:30 en daarna de koffieboeren bezoeken en de plantages bekijken! 

Abiy

Bij de Nederlandse Ambassade
Bij de Nederlandse Ambassade

Vandaag zijn we onderweg geweest van Addis Ababa naar Nekmte. Een trip met een reistijd van 6 uur met 4 auto's. De eerste stop was bij de Nederlandse Ambassade. Daar werden we zeer gastvrij ontvangen. Het doel van die bijeenkomst was om de ambtenaren te overtuigen om te participeren in het project Klimaatneutrale Fairtrade koffie. 

Het verschil tussen de stad en het achterland is overigens erg groot. De stad is druk met veel verkeer en ontzettend veel mensen. De hoofdstad Addis Ababa heeft 3 miljoen officiële inwoners, maar waarschijnlijk ligt dit aantal eerder op 5 miljoen mensen.

De route onderweg naar Nekmte was erg mooi. Het achterland is groen. Onderweg heb ik veel verschillende indrukken op gedaan en erg veel armoede gezien.

Ik ben door deze trip absoluut bewust geworden dat het verhaal Fairtrade werkt. De boer betere prijs, betekent direct een beter leven. Dat hebben de mensen hier echt nodig. Door als Koninklijke Burgers' Zoo Fairtrade koffie te verkopen dragen we daar direct aan bij. Nu heb ik met eigen ogen gezien wat dat betekent. 

Ramon Teunissen, Burgers Zoo 

Eerste kennismaking met Ethiopië
Eerste kennismaking met Ethiopië

Wat een eerste dag!
Ik ben zo onder de indruk van alle impressies die je krijgt. Dit moet ik eerst verwerken. Wat opvalt is dat alles wat kan rijden ook rijdt, auto's, bromfietsen en paard en wagens. Iedereen steekt willekeurig over en het gaat allemaal goed.... Zover we kunnen zien. 
We hebben de fabriek van Oromia (OCFCU) bezocht en dan kijk je de ogen uit! bijvoorbeeld 'hoe de bonen geselecteerd worden met de hand, wat een monniken werk!' 

OCFCU staat voor Oromia Coffee Farmers Cooperative Union. Deze is opgericht in 1999 en bestaat uit 217 lokale coöperaties en heeft 220.000 leden. 28 coöperaties zijn Fairtrade (en biologisch) gecertificeerd  en  +/-17 zijn hiermee bezig. De organisatie ondersteunt haar leden met kwaliteit en productiviteit verbetering, ecologische verduurzaming en sociale projecten voor educatie, gezondheidszorg en schoon drinkwater.

We hebben met het gezelschap prachtige en diepe discussies gehad over klimaatneutraal. Ik ben enorm trots omdat Peeze telkens weer als voorbeeld genoemd wordt hoe het zou moeten. Vanavond een echte culturele Ethiopische avond en dan morgen naar het koffiegebied in Ghimbi. 

Ik hou jullie op de hoogte. 

Groeten, 
Albert 

Ethiopië reis december 2013
Ethiopië reis december 2013

Samen met een reisgezelschap van de stichting Max Havelaar zijn Peeze collega Albert Kemperman en Peeze partners Ramon Teunissen van Burgers Zoo en Bart-Jan Hallers van Antropia inmiddels aangekomen in Addis Ababa, Ethiopië. 
Ze gaan deze week kennis maken met het land waar koffie zijn oorsprong vindt en zien hoe het project: Klimaatneutrale Fairtrade koffie van start gaat. 


 

Peeze nu 100% gecertificeerd
Peeze nu 100% gecertificeerd

Peeze is de enige Nederlandse koffiebranderij en –leverancier die voor 100% gecertificeerde koffie levert. Al onze koffie heeft namelijk het Max Havelaar/BIO- óf het Rainforest-Alliance keurmerk. En dat is best bijzonder. In Nederland lopen we voorop. De Nederlandse koffiesector zit op een certificeringsgraad van 40%.

"Cookstoves" bij de Koffieboer
"Cookstoves" bij de Koffieboer

Voor onze campagne ‘Het begint met een verhaal' werken we nauw samen met Max Havelaar. Met drie heel concrete projecten willen we het restant van de CO2-uitstoot die koffie maken met zich mee brengt, compenseren bij de bron, in Ethiopië. Eén van die drie projecten gaat over zogenoemde ‘cookstoves’ of kooktoestellen. Peeze en Max Havelaar gaan er voor zorgen dat de vrouwen in Ethiopië voortaan in plaats van op stenen, op kooktoestellen kunnen koken. Daarmee verspillen ze minder hout en tijd én komt er minder schadelijke rook terecht in de lucht en in hun longen.

Behoud het woud
Behoud het woud

Een ander deelproject van ‘Het begint met een verhaal’ gaat over het behoud van bossen. De Ethiopische boeren krijgen om te beginnen les in het efficiënter omgaan met hun landbouwgrond. Daardoor hoeven ze minder vaak nieuwe stukken land te ontginnen. Daarnaast gaan we samen met de koffieboeren nieuwe bomen aanplanten. De boeren zorgen ook dat die bomen niet meer gekapt worden. Zo behouden we het woud en compenseren we nóg meer CO2-uitstoot.

Facebook
Twitter
Flickr foto's
Lekker thuis bewust genieten van Peeze koffie?U bestelt via onze webshop gemakkelijk en veilig uw favoriete producten.
190